.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Saturday, December 28, 2013

Chapter 146 : DIY - Fabric Flower

Assalamualaikum dan hello pembaca sekalian. Lama bebenor tak post kat sini almaklumlah sibuk study. Nak bagitau update diri sendiri dulu tak apa kan? Haha... Uols layankan ja la ok.
Sekarang ni dah habis study, dah grad dah pun. Aku ambil kursus fashion and dressmaking kat Giatmara Tanjung Penang. 6 bulan ja uols rasanya ada dah dalam post sebelum-sebelum ni. So sekarang ni nak kata free pon tak la jugak. Sibuk hal duniawi pulak hahahaha.
So untuk post kali ni aku nak share new section untuk blog ni. Section DIY ataupun ayat panjangnya 'do it yourself'.
Alang-alang aku tengah sibuk jahit manik koran, labuci, bunga dan sebagainya aku nak share la macam mana nak buat bunga dari perca kain. Sempat jugak nak blogging kan? Haha ok lets continue
Bahan-bahan yang perlu ada:

1. Perca kain of course
2. Gunting
3. Manik pearl
4. Benang
5. Jarum


Monday, September 9, 2013

Chapter 145: I'm back for now

Assalamualaikum semua. Fuh memang berhabuk blog aku ni nampaknya. Setebal 10 inci. Lama tak update dan kemas kini. Almaklum lah sekarang ni agak sibuk sejak2 dah bergelar student balik ni. Ni pon ada masa nak post sebab terasa nak install apps blogger ni dalam ipod kesayangan. So skang ni lagi mudahkan kerja nak berblogging. Hanya di hujung jari sahaja. 

Let see, apa perkembangan terbaru aku? Sekarang ni aku tak habis lagi belajar. Owh yesss i'm a student now. No no no tak sambung degree aihhhh. Tak mampu nak hadap hutang ptptn. Memudahkan kerja dan masa yang singkat aku pon mohon untuk mengikuti kelas fesyen and dressmaking  di Giatmara Tanjung. Nama tak syok langsung cubalahh tukar jadi Giatmara Georgetown. Orang baca pon komfom taw dah kat mana. Ok stop cerita pasal ni. Aku nk cerita serba sedikit pasal kursus aku ni. 

Seperti yang korang tahu Giatmara ni lebihkan praktikal dan keusahawanan. Sesuai la untuk aku yang agak 'rajin' nak baca buku tebal-tebal. Kursus ni sekejap saja 6 bulan. Aku pon lagi sekali agak 'rajin' nak belajar lama-lama ni yelah umur pon dah berapa kan. Hihi. Bagi aku la tak rugi masuk giatmara ni. Yuran sekali bayar, dapat elaun lagi (elaun 3 bulan aku tak dapat lagi.... Hm hm hmmm) pastu memang dia akan tekan kan lebih kepada skill. Aku yang dulu tak minat langsung bab2 menjahit ni jadi minat pulak bila dah belajar ni. 


Atas ni barang-barang keperluan menjahit yang komfom korang dapat bila jadi student kursus ni la. Macam-macam la ada gunting biasa, gunting kain, penetas, roda surih, jarum peniti jarum mesin dan banyak lagi lah. Ok syok x syok x? Cuma agak x cantik la box dia. Tu box tool.
Ni senarai modul yang aku belajar selama 6 bulan:
Modul 1- keselamatan tempat kerja
Modul 2- mengendali mesin jahit
Modul 3- sample pakaian
Modul 4- membuat blaus
Modul 5- membuat kemeja
Modul 6- membuat skirt
Modul 7- membuat baju kurung moden
Modul 8- membuat baju mlayu moden
Modul 9- membuat baju kurung tradisional
Modul 10- membuat baju mlayu tradisional
Modul 11- membuat baju kanak2
Modul 12- membuat kebaya
Modul 13- membuat seluar slack
Modul 14- lakar fesyen
Modul 15- membaik pulih pakaian

Sekarang ni aku baru habis modul 5. Sebenarnya aku tak sabar nak brlajar modul 14 which is lakar fesyen. Ioll kan nak bukak clothing line sendiri nanti. in Shaa Allahhh. 

Antara kerja dah dibuat: