.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Monday, July 2, 2012

Chapter 139: CikPuan's Editing Style

Hey all hari ni cikpuan tak ada cerita nak share just nak share hasil seni chewah.... hasil editing cikpuan. Lama tak share work kat sini. Style editing cikpuan memang more kepada painting. Kira bagi gambar tu nampak macam painting. Kodek-kodek photoshop tiba-tiba jadi effect ni jadi minat terus dengan effect ni. So ni cikpuan kongsi seketoi dua tiga gambar yang kena touch up. Untuk bagi effect ni lagi UMPH, seeloknya gambar yang nak di touch up tu resolution tinggi. Kira fresh dari DSLR la. Camera handphone pon boleh cuma kena 1.0 mb ke atas la kapasiti gambar tersebut. Bawah dari tu effect tak berapa nak jadi.

Klik gambar kalau tak puas tengok kecik

My brother. Gambar ni resolution rendah so jadi macam ni

Perbezaan sebelum dan selepas

Sunday, July 1, 2012

Chapter 138: Pengalaman kena Demam Campak (Chicken Pox)

Assalamualaikum dan hello kepada pembaca sekalian. Memang lama sungguh tak update blog ni. Kali ini ada story yang nak dikongsikan bersama. Harini cikpuan start kerja setelah cuti hampir 2 minggu disebabkan demam campak. Kihkihkih owh hangpa semua jangan ingat budak-budak saja yang kena, gadis besar macam cikpuan pon kena okeh. So ni la nak cerita.



Pendek ceritanya demam campak ni berlaku apabila seseorang itu dijangkiti virus varicella zoster. Amboih nak menyebutnya pun payah bebenor yea. Kita berkemungkinan akan dijangkiti virus jika terdedah dengan pesakit. Virus ni boleh tersebar melalui udara so berhati2 bila pesakit campak bersin sebab masa tu lah virus tu disebarkan. NAMUN sampai sekarang cikpuan heran dengan siapa cikpuan jangkit pon tak tahu. Allah nak bagi terima jelah yea tak?