.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Sunday, March 25, 2012

Chapter 123: HOW TO: Arabic Style Make Up

Orait seperti yang dijanjikan aku nak share macam mana arabic style make up kan? Sebenarnya dia lebih kurang sama ja macam winged eyeshadow makeup  cara dia. Cuma yang bezanya Arabic mekap memang lebihkan eye liner dia. Celak tebal kan trademark depa. Kening depa jugak berat... So lets get started...


M.A.C eye shadow pallet 88 colors (79, 68, 65)



Danni make up pallet 60 colors (47, 12, 60) 


Untuk make up ni kena ada selotep dan cara dia sama ja macam nak wat winged eye shadow, oh aku dah mention eh tadi. maap.. Kali ni aku guna flash sebab nak bagi nampak kaler gold yang aku guna. And gambar lagi jelas bila on flash Orait?


Then guna warna gold cerah macam M.A.C 68 then sapu seluruh kelopak mata. Ni as our base colour la.


Kemudian amik kaler gold medium seperti M.A.C 79, just apply secara lekap2 di seluruh kelopak mata...


Amik eye shadow kaler putih atau cream dimana kaler cerah sikit dari tone warna kulit kita blend hujung warna gold tadi supaya dia lebih nampak kemas dan smooth. Apply juga dekat tulang kening as our highlight.



Amik kaler coklat DANNI 47, lekap2 pada hujung mata..

Mata aku kena gigit nyamok... Bengkak sikit. HAHA.

Step seterusnya.. amik kaler hitam contoh Danni 60, wat garisan di hujung betul2 dekat selotep tadi. Macam ni.


Then blend warna hitam tadi tu dengan gerakan dari garisan yang dibuat menghala ke kiri. Kalau tengah wat mata kiri, blend menghala ke kanan. Orait


Next is... apply eye shadow hitam tadi di garisan bawah mata jugak... Lagi tebal lagi baguih. Jangan bawah sangat... 


Then tenyeh pencil liner di waterline atas dan bawah mata... Pastikan takda garisan putih dalam mata tu ok..

Seram tengok mata sendiri.. haha

Hati-hati bila apply pencil liner atas waterline ni... Takot tercocok mata

Step seterusnya amik gel/ water liner kemaskan garisan atas mata... Lagi tebal lagi elok. And hujung wat sikit wing ok.. 


Kemudian kemaskan kening. Aku tambahkan sikit panjang kening aku sampai sama panjang dengan hujung eye shadow kita tadi. Macam ni


Then boh maskara @ falsie... Jangan lupa apply mascara kat bawah mata jgak...


NOTE: Aku lupa nak snap gambaq bila ak apply eye shadow kaler gold terang M.A.C 65. Tu aku guna dekat pangkal mata as our highlight eye shadow color. Orait.

So finally siap laaaa Arabic inspired make up ni.. This is my final look.. Nak lagi elok gelapkan lagi warna kening tu... Aku silap sebab guna kaler brown.. 



So selamat mencuba dan practice makes perfect rite? Thank you for read it. :)


0 penambah suasana: