.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Monday, March 19, 2012

Chapter 120: Smile Line Under Eyes

Nama dah cukup comel dah. Smile line.. Tapi kesan dia sakit hati kot. Asal senyum ja naik kedut. Dayyyuuummmm... Tapi of coz la umoq pon makin lama makin meningkat. Tapi aku rasa muda lagi (bawah 25) takkan dah ada kedut kot.. Cis aku dah mula mengalami fenomena makcik-makcik. Berasa resah bila kulit mula naik kedut. Nak cocok botox macam Kak Mah ehem tak mampu dik... So sebelum apa- apa meh aku habaq pasai smile line under eyes ni...



Punca
Umur bukan salah satu faktor yang menyebabkan kedutan di bahagian mata. Cahaya matahari, kejulingan, senyuman, merokok, jerawat, pergerakan otot, pembedahan dan kecederaan juga menyumbang kepada kedutan di bahagian mata. Jika anda perasan kedutan lebih banyak pada sebelah mata sahaja kemungkinan anda tidur di salah satu sisi dengan lebih lama berbanding sisi yang lain. 

p/s: so aku muda lagi ok... usia bukan faktor.

Rawatan di rumah
Krim pelembap atau krim kedutan mungkin membantu dalam mengurangkan garis2 kedut di bahagian mata. Gunakan air yang suam, gunakan sabun pelembap ke wajah anda dua kali sehari. Digalakkan mengambil krim kedutan yang mempunyai retinol di mana ia dapat meneutralkan radikal bebas yang menyebabkan kedutan.

Rawatan Perubatan
Pakar kulit boleh memberi nasihat jika anda memerlukan lebih prosedur yang aggresive untuk menyembuhkan kedutan di bahagian mata. Rawatan penurapan ialah membuang tisu yang tak normal dan kulit kasar, supaya dapat menggalakkan pertumbuhan kulit baru dan penambahan kolagen dan elastin dalam kulit.




Pencegahan

Kita boleh elak dengan kurangnya keluar pada waktu matahari terik (10 pagi- 4petang). Bila berada di 

kawasan matahari terik, gunakan sunscreen dengan faktor pelindung matahari lebih kurang tahap spf 15. 

Pakai cermin mata, jangan merokok dan minum air dengan banyak.



Thanks for read




0 penambah suasana: