.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Sunday, March 18, 2012

Chapter 118: HOW TO: Winged eye shadow

This is my favorite kind of eye make up. Winged eye shadow. So kali ni tuto aku nak tunjuk macam mana cara aku buat winged eye shadow ok. Inspirasi mekap ni dari dianna agron masa kat grammy tahun 2011. Ni gambaq dia:


So let check it out bebeh..

Kali ni format baru aku tunjuk warna apa yang aku guna kalau korang ada mekap pallet macam aku senang cerita. Kalau takdak takpa carik ja warna nak seakan-akan ok. Tak nampak boleh klik gambar untuk saiz lebih besaq.


M.A.C eye shadow pallet 88 colors.. (11, 22 & 19)


Danni make up pallet 60 colors (23,8 & 60)


Muka macam biasa.... (Moisturizer, BB Cream, foundation, face powder & blusher)
Mata macam biasa.... (gel eye liner, pencil liner, brow liner & mascara)
Bibir (Lipice & lipgloss)

Untuk make up ni korang kena ada selotep ok. Amik selotep boh kat mata. Sebelum tu jangan lupa boh prime kat mata. Letak selotep tu macam posisi kat bawah ni.. Maaf kalau gambar kurang jelas maklumlah snap guna kamera hp sajer..


Kemudian amik kaler hitam.. (Danni 60) Aku suka guna hitam ni sebab dia matte dan terang. Boh sekeliling kelopak mata. Cara sapu tengok gambar bawah ni.


Stat sapu dari no 1 ke no 2... Sebab apa sapu macam ni supaya dekat kawasan 1, warna hitam tu terang. Semakin sapu ke no 2, warna hitam tu jadi pudar. Akan jadi macam ni.


Kemudian, amik eyeshadow kaler silver ( M.A.C 11). Dalam gambar ni nampak macam biru tapi sebenarnya aku guna warna silver. Maybe sebab auto white balance kot. Then sapu sampai setengah kelopak saja. Jangan sampai hujung.


Next step is amik eye shadow kaler kelabu terang (M.A.C 19) just tepek-tepek kat atas tepi warna silver tadi dengan hitam. Kira dia akan bergabung jadi middle tone kaler silver ngan hitam tadi.


Kalau rasa warna hitam kat hujung tu makin pudar boleh la tambah hitam kat area hujung dengan soket mata. Wat teknik sapuan kiri kanan kiri kanan yang aku penah mention tu. Ingat dak?


Kemudian, amik kaler silver terang nak almost putih (M.A.C 22) Kita tepek dekat pangkal mata. So kita akan dapat tone warna dari cerah ke gelap..


Habeh proses tadi boleh la tanggal selotep tadi. Lebih kurang akan nampak macam ni. Bahagian tepi yang lebih kemas dan straight.


Kalau dah puas hati dengan tone kaler tu bleh la amik kaler coklat (Danni 23) kita blend dekat seluruh kawasan soket mata dari hujung ke pangkal. Supaya lebih smooth.


Then amik kaler hitam apply kat bahagian bawah mata. Jangan terlampau tebal yea...


Setel ni amik pencil liner apply kat waterline dan gel liner apply kat garisan atas mata ok...



Untuk highlight tulang kening, aku guna kaler cream (Danni 8).


Siap ni boleh lah boh maskara atau bulu mata palsu. So siap lah. Ni final look aku. Nampak macam biru plak kan... Klau nak guna selain warna silver pon boleh. Teknik sama ja. Yang penting tone warna tu..



So selamat mencuba ok... Practice make perfect... Tenkiu for read


0 penambah suasana: