.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Monday, March 12, 2012

Chapter 114: HOW TO: Dark Smokey Make Up

Seperti dijanjikan aku nak share macam mana cara aku make up inspirasi dari Avril Lavigne. Ok aku memang peminat kipas susah mati si Avril ni dari bangku sekolah lagi (skema dak ayat?). So bagi aku mekap ni senang bangat sebab tak berapa guna banyak kaler. Yelah hitam je kan? Untuk siapa-siapa yang minat dark mekap ni boleh la try. Yeah let get started.


Ringkasan apa yang aku guna:




Muka

M.A.C BB Cream (as my make up base)
Silky Girl BB Cream All in 1 (as my concealer)
M.A.C Mineralize Satin Finish Foundation
Maybelline Powder Foundation
Silky Girl Blush

Mata

M.A.C Natural Brow Liner
Danni Make Up Pallet (Black, Brown)
M.A.C Gel Cream Liner
M.A.C (Lupa plak nama panjang mascara ni)
Maybelline Crayon Liner
Benefit stay put eye primer

Bibir

Lip Ice Sajer (Tak suka lipstick)


Like always selalu aku pesan cuci muka then pakai moisturizer. Kemudian boh make up base. Then boh eye base. Aku selalu buat mekap mata dulu baru boh foundation. Ambil pencil liner, penuhkan seluruh kelopak mata. Kira ni untuk kaler base kita la.


Kemudian, ambil eye shadow kaler hitam dan litupi seluruh kawasan yang dah di warna guna pencil liner tadi. Supaya hitam dia lebih pekat dan likat. Haha


Jangan lupa area bawah mata jugak. Jangan terlampau bawah. Sat lagi jadi panda bear...


Secara kasarnya ia akan kelihatan seperti ini


Next step is, ambil warna eye shadow yang agak gelap dari tone kulit kita. Aku guna kaler coklat ni. Aku suka kaler coklat ni sebab dia matte. Takda kilau2.


Untuk warna coklat ni kita gunakan as our blend colour with the black corner. Supaya hujung hitam tu nampak smooth dan smokey.


Blend jugak bahagian bawah mata ok u olls...


So dia akan kelihatan macam ni



Next step is apply your eye liner. Area bawah mata (waterline) pun jangan lupa ok..



Then apply maskara atas dan bawah bulu mata. Walaupun make up ni basely gelap tapi kalau boh maskara ia akan kelihatan lebih menarik dan dramatik.. Now i sound like M/A


So setel dah... Senang kan? Untuk make up ni kita x perlu terangkan kening kita. Just light-light warna sebab make up ni memang nak lebihkan bahagian mata. Seboleh-bolehnya wajah kena bagi pucat, lipstick pon tak la terang. Blusher pon secerah yang boleh. 

Yeah ni final look aku. 



So how? Jangan lupa try ok. Practice make perfect. Terima kasih na sebab baca. 

p/s: aku tengah carik make up pallet yang kaler dia terang... 



0 penambah suasana: