.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Thursday, March 29, 2012

Chapter 127: Meet My New Pet

Assalamualaikum dan hello kepada pembaca sekalian. Harini punya post takda kena mengena dengan mekap, beauty dan sekeluarga dengan itu. Hehe I'm just want to shared my personal story. Orait sekarang ni kat rumah aku dah ada pet. Wonder pet tapi dua ekor la. Hehe. Meet Dodi and Toti Junior.

Atas tu Dodi, bawah tu Toti Junior

Wednesday, March 28, 2012

Chapter 126: HOW TO: Fuller Lips

Assalamualaikum dan hello kepada pembaca sekalian. Korang notice tak kebelakangan ni aku banyak share pasal bibir? Haha ntah lah aku pon tak tahu pasai apa.. So kali ni aku  nak share macam mana cara nak dapatkan lipstick yang kemas sapuannya dan membuatkan bibir korang nampak penuh.


Sebagai buah mula ramai yang beranggapan lipstick yang warna terang dan gelap membuatkan bibir kita nampak tebal. Sebenarnya pembetulan di sini, warna terang dan gelap sebenarnya membuatkan bibir kita lagi nipis. Golongan berbibir tebal elok la kalau sapu lipstick merah terang-terangan. Bagi si bibir nipis memang akan buat bibir lagi nipis. Tu lah sebabnya ramai mula menggunakan lipstick yang berwarna nude sebab warna ni memang buat bibir kita nampak penuh dan tebal. So let get started...

Tuesday, March 27, 2012

Chapter 125: TIPS: Merahkan bibir

Assalamualaikum dan hello kepada pembaca sekalian alam. Siapa suka bibir yang merah semulajadi? Bagi aku yang tak berapa suka sapu lipstick ni memang nak la kalau bibir yang merah, lembap dan ala-ala Angelina Jolie kan. Nak merah secara drastik boleh la guna lipstick merah makngah sapu tebal-tebal kat bibir. Tapi, aku tak suka lipstick tebal sebab rasa macam Drag Make Up plak. So di sini aku nak kongsikan tip macam mana nak merahkan bibir secara semulajadi. Tip ni sesuai la pada siapa-siapa yang mempunyai bibir yang agak pucat (like me) dan mempunyai garisan hitam pada area bibir.




Orang yang suka snap pic muncung2 bibir ni sebenarnya nak jadi Angelina Jolie kot.. Hehe. So let gets started.

Monday, March 26, 2012

Chapter 124: Apa yang buat blog anda femes?

Assalamualaikum dan hello kepada pembaca sekalian (skema pulak rasanya), ok sebenarnya tajuk hari ni jadi sebab tak tahu nak post apa jadi pikir punya pikir malam semalam so ni yang aku nak post. Alkisahnya begini... apa sebenarnya faktor yang mebuatkan blog anda femes? Lepas aku tengok rancangan Safiyya semalam kat tv9 jadi aku dapat membuat satu conclusion. Bawah tajuk selebriti blog kot aku rasa lah. Dia mengisahkan blogger-blogger yang femes gitu. Follower sampai beriban-riban.

Dia tunjuk jugak snapshot blog depa dan di situ la aku buat conclusion pasai pa depa ni bleh femes cepat. Blog depa banyak promote muka sendiri. Ni panggilan aku kepada blog yang macam gini rupa. Sebab apa? Yelah cerita-cerita depa biasa ja pun. Contoh macam: Owh harini saya pergi beli tembikai kat pasar.. Owh esok nak pergi tangkap kura-kura kat taman.. Bla, bla, bla... Tapi tiap satu post ada la dalam 5  gambar sendiri. Posing ala-ala K-POP comel-comel yang aku rasa macam nak kaki. Ops maaf.. Hehe...



Sunday, March 25, 2012

Chapter 123: HOW TO: Arabic Style Make Up

Orait seperti yang dijanjikan aku nak share macam mana arabic style make up kan? Sebenarnya dia lebih kurang sama ja macam winged eyeshadow makeup  cara dia. Cuma yang bezanya Arabic mekap memang lebihkan eye liner dia. Celak tebal kan trademark depa. Kening depa jugak berat... So lets get started...


Wednesday, March 21, 2012

Chapter 122: TIPS: Cara nak kemas barang mekap

Hari ni aku tak tahu nak cerita pasal apa just nak share video cara nak kemas barang mekap.Walaoweh koleksi mekap dia ni sangatlah banyak.. Ok i'm jealous sangat... Almaklum la dia ni dah buat mekap2 ni for her living. Aku baru beginner tapi aku suka sangat tengok betapa banyak barang mekap dia. Pelbagai jenis plak tu. So enjoy video ni ok... 


Hish tak habeh jeles lagi... Banyak kot barang mekap dia... >.<

Tuesday, March 20, 2012

Chapter 121: TIPS: Kurangkan 'smile line' di mata

Setelah kaji punya kaji aku pun dapat la idea macam mana nak kurangkan atau hilangkan garisan yang timbul kat area mata aku bila aku senyum.. Kulit dekat area mata adalah bahagian kulit yang paling nipis. So ia terdedah kepada kekeringan yang cepat. Yelah hari-hari ngadap aircond mana tak nya. Aku rasa tips aku ni berguna untuk kulit yang muda remaja lagi. Bagi golongan tua mungkin tak kot. 




Monday, March 19, 2012

Chapter 120: Smile Line Under Eyes

Nama dah cukup comel dah. Smile line.. Tapi kesan dia sakit hati kot. Asal senyum ja naik kedut. Dayyyuuummmm... Tapi of coz la umoq pon makin lama makin meningkat. Tapi aku rasa muda lagi (bawah 25) takkan dah ada kedut kot.. Cis aku dah mula mengalami fenomena makcik-makcik. Berasa resah bila kulit mula naik kedut. Nak cocok botox macam Kak Mah ehem tak mampu dik... So sebelum apa- apa meh aku habaq pasai smile line under eyes ni...


Chapter 119: My make up collection

Nak kata koleksi barang mekap aku banyak, tak la banyak sangat kalau nak di bandingkan dengan koleksi yang mak andam ada. Pelan-pelan kayuh kumpul sikit-sikit. Beli semua sekali memang modal tak cukup. So kali ni aku nak share barang mekap apa yang aku ada orait :)

Ni sajer yang aku ada

Sunday, March 18, 2012

Chapter 118: HOW TO: Winged eye shadow

This is my favorite kind of eye make up. Winged eye shadow. So kali ni tuto aku nak tunjuk macam mana cara aku buat winged eye shadow ok. Inspirasi mekap ni dari dianna agron masa kat grammy tahun 2011. Ni gambaq dia:


So let check it out bebeh..

Thursday, March 15, 2012

Chapter 117: HOW TO: Blend eye shadow

Korang tengok la yea video ni. Dia ajar cara-cara nak blend eye shadow. So kalau agak tak paham dengan gambar aku boleh tengok ni. Aku pun belajar dari youtube sajer.


Practice make perfect so chaiyok2...

Chapter 116: HOW TO: Blue Smokey Eyes

Hello sebenarnya alang-alang aku nak try eye shadow pallet yang baru beli tu so better aku wat satu tuto. Mekap ni aku tak tahu nak inspirasi dari siapa. Yang ni aku just ikut apa yang aku tahu saja. Lepas guna eye shadow baru tu semalam aku agak berpuas hati dengan kualiti warna dia yang terang. Tak semua yang ada shimmer. So i'm happy ^-^

So let get started...


Muka

M.A.C BB Cream (as my make up base)
Silky Girl BB Cream All in 1 (as my concealer)
M.A.C Mineralize Satin Finish Foundation
Maybelline Powder Foundation
Silky Girl Blush

Mata

M.A.C Natural Brow Liner
Danni make up pallet (hitam dia terbaik wok)
M.A.C Eye shadow pallet 88 color (blue, blue turquoise, light blue, cream)
M.A.C Gel Cream Liner
M.A.C (Lupa plak nama panjang mascara ni)
Maybelline Crayon Liner
Benefit stay put eye primer

Bibir

Lip gloss (orange peach)

Wednesday, March 14, 2012

Chapter 115: Shimmery eye shadow

Hello again. Personally aku ni bukan la peminat eye shadow yang berkilau2. Aku suka kaler yang matte. Tapi ada jugak certain-certain make up mata yang cantik kalau guna shimmery eye shadow. Nak dijadikan cerita aku purchase eye shadow pallet. Aku ingatkan kaler dia matte sebab dalam gambar nampak macam matte. Sekali shimmery daaaaaaaaa.... Adoi tapi apa nak di buat, aku terima je la bayar pon bayar dah. Tapi overall kaler dia nice, terang. Tapi tu la shimmery i dont like....

Kali ni nak stop dah kot beli eye shadow pallet. Next target is naturactor foundation orang kata bagus so nak try la. Then nak target lipstick pallet. Walaupun aku ni bukan peminat lipstick tapi saja nak tambah koleksi make up.


Nampak gaya aku dah macam ketagih barang-barang make up... OMG! Thanks for read ok


Monday, March 12, 2012

Chapter 114: HOW TO: Dark Smokey Make Up

Seperti dijanjikan aku nak share macam mana cara aku make up inspirasi dari Avril Lavigne. Ok aku memang peminat kipas susah mati si Avril ni dari bangku sekolah lagi (skema dak ayat?). So bagi aku mekap ni senang bangat sebab tak berapa guna banyak kaler. Yelah hitam je kan? Untuk siapa-siapa yang minat dark mekap ni boleh la try. Yeah let get started.


Ringkasan apa yang aku guna:

Sunday, March 11, 2012

Chapter 113: HOW TO: Bentuk Muka Dan Cara Highlight&Contour

Setiap orang memiliki bentuk muka yang berbeza-beza. Kali ni aku nak share macam mana nak detect muka kita ni bentuk apa.. Bentuk muka yang berlainan mempengaruhi cara-cara nak highlight dan contour. Sebelum tu kena berdiri depan cermin dan ikat rambut ketat-ketat. So let check it out..


Wednesday, March 7, 2012

Chapter 111: TIPS: Jerawat baru nak naik?

Pernah tak ampa rasa tiba-tiba sakit ja kat certain-certain muka tapi tak ada apa-apa pon. Tu tandanya jerawat nak naik la tu. So apa nak buat? Jangan pulun pi picit macam dik non bawah ni.. Nanti lagi terok. 



Meh aku share cara-caranya.

Chapter 110: HOW TO: Cat Eyes Make Up

Semalam dok tunggu Encik Strow nak mai bawak p deting so aku mekap sambil nak buat tutorial la untuk post hari ni kan. Inspirasi mekap aku dari cover majalah vogue si Adele ni. Mekap Cat Eyes ni sangat debommmm... I like it very much much much.


Nak buat cat eyes ni kena prektis banyak-banyak sebab tu lah tangan dok ketaq tak jadi jugak. Aku pun tak berapa nak perfect sangat tapi boleyyyy lah.

Monday, March 5, 2012

Chapter 109: HOW TO: Determined your eyes type

Semua orang ada jenis mata yang berlainan. Jenis mata ni mempengaruhi jugak cara mekap yang mana sesuai. Bila teliti elok-elok, mata aku jenis normal. Haha. Kalau tak nampak penerangan dia sila klik pada gambar ok.

Chapter 108: Make Up yang aku adore

These are my list of make up that i really love to look and love to have it at my face. Hehe. Enjoy





Chapter 107: HOW TO: Make Up Macam Kim Kardashian

Oleh sebab di masa luang aku tak ada aktiviti yang boleh menghilangkan kebosanan aku so kali ni aku nak share lagi cara aku nak hasilkan make up macam Kim Kardashian dalam gambar di bawah ni: Macam ok kalau tak berapa nak serupa tu maaf lah.


Sunday, March 4, 2012

Chapter 106: HOW TO: Smokey eyes

Greetings readers. Hari ni aku nak share macam mana senangnya nak buat smokey eyes. This is my first make up tutorial so kalau ada yang kurang tu maaf lah yea. Nak wat video but i sound really stupid in video recording. Haha so aku just tunjuk menggunakan gambar sajer. Kita nak wat silver smokey eyes shadow. Let check it out. Style smokey eyes ni sebenarnya inspire dari cik kak lea michele ni


So ini our final look. Sorry crop hanya mata. Sebab nak tunjuk smokey eyes sajer.