.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Friday, July 1, 2011

Chapter 86: Mari bersolek

Rata-rata antara kita-kita ni yang perempuan rasanya semua suka bersolek ataupan bermekap. Kan? Kan? Kan? Eleh malu malu plak nak ngaku. Ok aku suka sangat mekap. Lagi-lagi area mata. Sebab my eyes are gorgeous ok.. Hehe perasan plak. Alhamdulillah pujian kepada Allah kerana kurniaan-Mu… Tapi masalahnya aku tak reti mekap. Aku takut kalau muka jadi pelik bila mekap ni. Setakat pakai eyeliner tu boleh lah. So aku pun jumpa website ni. Online make over gitu. Trimas Cik Wany Salleh sebab kenalkan aku website ni. Welcome to TAAZ.com. Online makeover and makeup. Ok cekedot (ayat Ody LockLuck)..


Orait ladies…. Aku rasa ini solution yang sangat sesuai pada kita-kita yang nak mekap tapi takut-takut nak mekap. Takot jadi macam Lady Gaga plak kan… Hahah…


First things first kita perlu sign up. It’s so easy, just insert your email and password then you can access the make over. Tak perlu risau sebab signing is FREE…. Tudia promote.
Dia ada dua cara. Nak guna gambar sendiri or gunakan gambar model yang depa ni sediakan. Ok kat sini aku tunjuk contoh guna gambaq model depa. Hehe… Nak guna gambaq sendiri ok sila browse sekarang dan upload….

Setelah pilih-pilih maka aku pilih model ni....


Tapi kalau anda memilih untuk guna gambaq sendiri maka ada prosedur yang perlu dibuat. Anda kena trace mata anda, anak mata, mulut dan muka kot. Tak susah pon ikot ja apa yang disuruh.

Yang aku suka pasal website ni dia sediakan semua jenis mekap yang ada. Oversea punya lah. Simply Siti lom kuaq lagi. Takpa nanti try antaq proposal kat TAAZ ni suruh provide makeup Simply Siti. Ahaks!
Ok kat sini dia tunjuk la semua jenis mekap yang ada and secara peringkat. Bermula lah dengan muka. Nak guna foundation apa, jenis apa, banyak mana.. Tu suma ikot suka kita. Yang best, kita boleh pilih jenama kesukaan kita. Macam aku, aku suka Maybelline… So aku akan pilih suma mekap jenama Maybelline. Kalo rajin, boleh refer makeup ni kat kedai. Hehe…


Dah setel muka, dah boh foundation, dah boh concealer and jugak bronze (aku tak tahu sangat apa fungsi bronze ni)… Nampak dak perbezaan dari awai-awai tadi? Kita move on kepada mata. My favourite. Ni pon serupa jugak macam tadi, kita boleh pilih jenama apa, jenis macam mana dan sebagainya. Mulakan dengan eye shadow, kemudian eyeliner, kemudian masukkan mascara dan last sekali boh konteks lens gitu….. Ok tengok contoh yang aku dah buat.. 



Aku pon malas nak tunjuk sampai semua rasanya semua pandai kot kodek-kodek sendiri sebab benda ni senang gila. Kalau dah setel suma mekap, ampa bleh save gambaq anda yang dah disiap make over oleh anda sendiri. Jangan jadi macam Lady Gaga taw……… Ok tengok before and after model ni pas di make over oleh aku… So how? Jangan lupa cuba ok… Syok men2 conteng muka ni… Hehe…
Layan ja la before and after dari aku....


0 penambah suasana: