.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Friday, December 31, 2010

Chapter 47: Babai 2010, hello 2011



Orite everybody.... maybe post aku kali ni lebih panjang dari biasa. bukan lebih hangat dari biasa ok. Tu tagline hot.fm. Ni adalah post terakhir bagi tahun yang sikit lagi meninggalkan kita iaitu tahun 2010. Ok sikit lagi tahun 2011 akan menghampiri kita. Jadi kalau aku nak rewind balik apa yang berlaku, memang tak la sebab aku ni jenis payah nak ingat (bukan pelupa ok). Just untuk tahun 2010, perkara paling happy berlaku kat aku adalah, dapat DSLR, kebahagiaan aku kembali balik and aku diterima baik oleh family si dia. Perkara yang paling tak suka atau sedih lak, krisis berlaku yang menyebabkan aku menyambut ramadhan secara lone ranger.. huhu.

Saturday, December 25, 2010

Chapter 46: Single or married?

Ok aku memang suka cerita bab kawen2 ni. Haha bengong. Takda la korang tak pelik ke kenapa pompuan selalu tak sabar nak kawen? Aku pon pelik gak sebab aku pompuan. Haha. Ok ni kehidupan single dan berkahwin mengikut persepsi aku la.



Thursday, December 23, 2010

Chapter 45: Jawab tag dari si tika yang gila..

Ikotkan aku nak merepek benda lain. Kalih2 tengok si tika ni ada tag baru. So aku nak jawab ler...

Monday, December 13, 2010

Chapter 44: Salahkan aku, jangan salahkan kamera aku ok.

Begitu sayangnya aku kat kamera aku. Yes aku tawu kualiti gambar aku tak la setop mana tak la sehebat mana. Salahkan aku yang masih amateur ni. Jangan salahkan kamera aku. Yes aku tawu kamera aku murah, pangkat compact ja even dia ni DLSR. Aku bukan anak datok nak beli kamera top-top canggih canggih. Kamera canggih tapi guna gak photoshop nak cantikkan gambar watpa...

Saturday, November 20, 2010

Chapter 43: 25 more things you should know about me (part 4)

Lama tak sambung menatang ni.. So kena pikir lagi 25 benda la... Cukup 100 daaaaaaa.

76. Bila bosan mula la edit gambaq.

77. Aku lagi rapat ngan adik aku. Kakak aku, aku rapat gak, 3 beradik ja kot...

78. Aku mudah gelabah bila aku main ngan baby then baby tu tiba-tiba nangeh.. Haha.

79. Sangat tak suka bila ada orang marah/ tak puas hati/ bengang ngan aku tapi bila aku tanya tak mau jawab.

Thursday, November 11, 2010

Chapter 42.5: 100 things about photography

 Aku amik list ni dari blog artzofcamera. Boleh la jadi guideline untuk meng'improve'kan lagi diri ini dalam bidang fotografi

1. Never do photography to become a rock-star. 
2. Enjoy what you are shooting. 
3. Prepare well for your shooting, realizing that your battery isn’t charge when you’re setting up for that  sunrise shoot is too late! 
4. Always take one warm garment more than you actually need with you 
5. Pay attention to your thoughts and emotions while you are shooting 
6. Set goals you can achieve 
7. Write tips about photography, because writing is also learning 
8. Never go shooting without a tripod 
9. Be pleased with the little prosperities 
10. Build relationships with potential photo buddies 

Chapter 42: TT Utara Aloq Setaq

Sapa-sapa yang minat fotografi or yang sudah berkecimpung di bidang fotografi ni tak kira la lama ka baru ka senior ka junior ka master of puppet ka apa ka mai ja janji anda semua berada di kedah la yek. Huhu. Boleh la ramai-ramai share ilmu fotografi apa semua. Mai ramai-ramai di event TT utara Aloq Setaq ni na. Event ni dianjurkan oleh Fotolensa dan Strowbelang. Aku kan under Strowbelang so aku kena la promote-promote sikit. Huhu. Nak tahu ngan lebih lanjut pasal event ni, sila klik SINI.  Jumpa anda di sana. Yezza!!!



Wednesday, November 10, 2010

Chapter 41: 25 more things you should know about me (part 3)

Lagi dan lagi.. (-_-')

51.  Seorang yang pendiam kalau tak berapa kenal. Lama-lama bising gak.

52.  Gila game action. Kalau susah sangat bebai sorang-sorang. Hehe

53.  Tak suka tengok sepah yang melampau. Paling anti, orang lain wat sepah, aku yang kena kemas.

54.  Tak suka tulis karangan panjang-panjang. Motif amik penulisan????? Tak tahu. Haha

55.  Pendengar yang bagus.. Yaka? Haha

56.  Kalau shopping mata meliar carik t-shirt RM10 atau RM15.

57.  Tak suka orang yang cakap tak berhenti-henti. ANNOYING!

58.  Tak suka sangat junk food. Jaga perut

59.  Jangan kacau aku di tengah malam kalau aku dah lena tidur... Memang aku campak jauh2 hp.

60.  Sangat suka dengan dress up Avril Lavigne.

Monday, November 8, 2010

Chapter 40: 25 more things you should know about me (part 2)

Ini part 2 dari post sebelumnya. Nak bagi cukup 100 info about me.

26.   Aku pernah bercita-cita nak jadi saintis.. Lawak kan?

27.   Selalu membayangkan diri jadi Haley (vokalis Paramore). Ngehe...

28.   Orang kata aku manja.. Tak tahu la.

29.  Aku suka berdikari, tak suka sangat menyusahkan orang. Tapi kalo keadaan mendesak aku, terpaksa la...

30.   Aku suka fotografi sejak dari time kecik-kecik dulu tengok arwah Pak Long aku tunjuk kamera dia kat aku. Then bertambah minat bila belajar fotografi sem 3 dulu. Lagi tambah minat bila ada kamera sendiri. Even tak berapa nak canggih sangat. Hargai pemberian ayah aku. Bertuah bila dapat bf fotografer. (Blushing2)

Thursday, November 4, 2010

Chapter 39: 25 things you should know about me (part 1)

1. Aku suka pakai eyeliner. Tanpa eyeliner memang macam x lengkap hidup aku. (kalau keluar la)

2. Aku seorang yang cepat merajuk dan terasa bila ada orang ejek pasal badan aku. (sangat sensitif ok). Air mata aku pun murah.. (hardcore konon.. haha)

3.Bila keluar p mana-mana aku suka tengok gelagat orang sebab aku jarang nak bercakap. Aku lebih kepada mendengar. Then kalau p kedai makan, aku akan kaku bila jumpa TV. Aku serupa xda ja bila lepak ada TV. Aku akan fokus tengok tv. Haha.

4.Aku sangat tak suka orang yang annoying, tapi dia xsedar dia tu annoying. MACAM TAHI.

5. Aku seorang yang sangat tak suke orang tengking atau naek suara dengan aku. BENCI gila sebab nanti air mata aku nak keluar.

6. Aku seorang yang hot tempered gak bila kena tang benda aku tak suka atau aku kena terang benda yang sama berulang-ulang kali. Tapi aku xla tahap nak mengamuk. Aku akan senyap seribu bahasa. Tak pun nangis. Haha

7. Aku sangat suka menyanyi even aku rasa or memang suara aku macam kartun. Haha

8. Tabiat aku bila shopping. Aku xmemilih banyak. Nampak yang berkenan terus amik. Malas nak berjalan. (Bertuah sapa yang ikut aku shopping)

9. Jujurnya aku seorang yang sangat kuat jeles.. (Dy aku je yang tahu..camna aku jeles) haha

10. Aku jarang nak puji pompuan tu cantik or laki tu ensem. Tapi kalau betul2 cantik and ensem, maka automatik aku akan puji. (Dy aku memang ensem pun... aum)

Monday, October 25, 2010

Chapter 38.5: Landscape

    Aku suka gambar landscape. Tu ja. Tak tawu nak kata apa.

aku suka kaler langit. Anda?

Chapter 38: Second attempt

     24 oktober 2010, outing kedua aku. Kali ini melibatkan ramai fotografer. Strowbelang, fotolensa dan pidot. Alamak aku tak ingat nama model ni. Almaklum la aku ni pemalu orangnya. Haha. Apa-apa pun memang best la. Terima kasih coz jadi model walaupun cam malu-malu sikit. Ini antara gambar the best la aku pilih antara banyak2 snap. Nak upload semua mana buleh. Layan ja la noh. Shing~


Friday, October 22, 2010

Chapter 37: Black and White

Nyanyi lagu Michael Jackson sikit. Black and white. Hurm sempena tertubuhnya website baru aku maybe aku dah xkan lagi mengupdate di sini.  Selamat tinggal.. Tapi kalo rajin update la gak. Apa-apa hal pon jangan lupa check website baru aku ok. Klik di bawah ni:
cikpuan.strowbelang.com .





Saturday, October 16, 2010

Chapter 36: Chenta Hatiku

     Kebelakangan ini memang aku rajin meng update blog aku ni sebab AKU RAJIN la.. hahahaha. Dah takda wat apa so aku update la. Ini chenta hati aku, Muhammad Affendie a.k.a Strowbelang. Aku memang 'kipas susah mati' dia ni la. Hehe. Dia ni inspirasi aku, semangat aku, dan cikgu aku dalam bidang yang aku minat ni, iaitu fotografi. Ulang semula adik-adik, fotografi. Bagus...


Thursday, October 14, 2010

Chapter 35: Eman Berganda

Tak tawu nak kata apa. Makasih Eman sebab jadi model aku. Haha. Memang ang model of the year la. Menang kat ang tahun ni. Haha



Monday, October 11, 2010

Chapter 34: Kota Marina mari

   Akhirnya jejak juga kaki aku kat kota marina.. Dulu dengar orang dok sebut-sebut ja. La ni aku p dah oi. Haha. Outing bersama STROWBELANG ku. Eman and aron juga bersama-sama datang menjayakan majlis tersebut. Padia xtaw. Ini antara gambar yang aku amik gunakan kamera aku ni ha.
p/s: aku budak baru belajar. Peralatan kurang lens pon standard punya so bak mai fulus buleh???



Sunday, October 10, 2010

Chapter 33.5: Pabila aku menunggu orang (add on)

     Ha camni la aku kalo time nak tunggu orang. Sempat la gak snap picture merapu. Ini hasilnya. Tadaaaa.. Jimat air untuk kopi.
p/s: aku sangat lapaq


Chapter 33: Artwork lama part two

Mostly antara ini ada artwork lukisan aku sendiri. Lukis pakai mouse ni lain la sikit. Then artwork brush potoshop. Layan je la. Aku tak reti nak tulis panjang-panjang. Nama ja amik penulisan tapi still kayu gak bab2 penulisan ni. Haha. Artwork aku yang lain boleh jenguk di laman deviantart aku ya. Lama dah tak update deviantart aku. Haha












Friday, October 8, 2010

Chapter 32: Comel-comel aku suka

Ni hanya katun, realitinya aku xpenah la pakai skirt... Hahhahaha


Wednesday, October 6, 2010

Chapter 31.5: Artwork lama part 1.. (Add on)

Saja aku nk upload hasil2 artwork digital aku yang lama2. Memang banyak so hari ini aku just upload hasil vector yang aku wat. Rasa lawa, alhamdulillah terima kasih. Rasa buruk, pun alhamdulillah sila beri feedback supaya aku xkan wat jadi buruk lagi di masa hadapan. Yezzaaaa..  
p/s: mao tempahan? mari fulus la.. hahaha






Chapter 31: Jangan mabok lepas ni...

˙ʞɐʍɐ ɐɯɐsɹǝq ɐnʇ ɐʎɐs uıbuı 'ɐʎɐs ıʇɐɥ ɐʇuǝɥɔ ʞɐʍɐ ˙ǝɟıן ʎɯ ɟo ʇsǝɹ ǝɥʇ ɹoɟ noʎ ɥʇıʍ ǝq oʇ ʇuɐʍ ı zoɔ ɐʇıʞ ʇɐʎɐɥ ɹıɥʞɐ ǝʞ ɐן ıɐdɯɐs ɐʎɐjɹǝq ıu ɐʇıʞ uɐbunqnɥ ɐן uɐʞɐop-ɐop ¿buɐʎɐs ʞo ˙ɥɐɹɐɯ ɐʎɐs ʇɐʍ ʇɐbuɐs ɐʞns ɐן uɐbuɐj dɐɹɐɥ ɐʎɐs uod ʞɐʍɐ ˙uod ʞoןǝ ʞɐʇ ˙ıu 2ɥɐɹɐɯ ʇɐbuɐs ɐʞnsx uod ɐʎɐs zoɔ ɥɐqnɹǝq ʞu ʎɹʇ ɐʎɐs ıdɐʇ ˙ʇɐbuɐs ןɐʍɐʞ ʞu ʇɐdɐp ʞɐʇ buɐɯǝɯ ɥɐɹɐɯ ɐʎɐs ɐןıq nɥɐʇ ɐʎɐs ˙ıןɐʞs ıbɐן ɐʎɐs ɥɐןɐs uɐʞundɯɐ ˙ʞɐʍɐ buɐʎɐs ɐʎɐs ɐuɐɯ ɯɐɔɐɯ ʍɐʇ buɐʎ ɐj uɐɥnʇ ˙ʞɐb nʇ ɯɐɔɐɯ ʞɐʍɐ dɐɹɐɥ ɐʎɐs ˙ıu buɐɹɐʞǝs ʞɐʍɐ uɐbu ɐןıb ɐıbɐɥɐq ɐsɐɹ ɐʎɐs buɐɯǝɯ ɐʎ ˙ɐıbɐɥɐq uıʞɐɯ ɐp ɐʇıʞ ɐʇɐʞ buɐɹo ıɐɯɐɹ ˙uıɯɐ ˙ɐʇıʞ uɐbunqnɥ uɐɐɹǝʇɥɐjǝsǝʞ ıɯǝp 'ʞɐʍɐ ʞnʇun ɥɐqnɹǝq ɐqnɔ ɐʎɐs ɹɐıq ıu ıןɐʞ os 'ɐʎɐs ʞnʇun ɥɐqnɹǝq ʞɐʎuɐq ɐp ʞɐʍɐ ˙ɐdɐ bɐıʞıd ʞu ʇɐdɐp ʞɐʇ buɐɯǝɯ ɥɐɹɐɯ ɐןıq dʇ nʇ ɯɐɔɐɯ ʞɐʍɐ ʇɐnq ʞu pnsʞɐɯɹǝq ʞɐʇ ˙ıuı ıɹıp uɐɐuɹndɯǝsʞɐpıʇǝʞ ıɐsɐd ɟɐɐɯ ʞɐʇuıɯ ɐʎɐs 'ǝıpuǝɟɟɐ pɐɯɯɐɥnɯ


Monday, October 4, 2010

Chapter 30: Wa wa wa chup bulan

Aku xtaw nk bg tajuk apa post aku hari ini. Haha.. Sayangku mahu aku bertudung... Nanti eh syg pelan2 kayuh ok... Ni gamba aku bertudung khas untuk muhammad affendie aku... Gambar ni da la 1st time aku mekap tebal gila. Hahahahaha... Shadap la.


Friday, October 1, 2010

Chapter 29: Apa dia ntah ni... (kes eeqa ja ni..) haha

Aku pon xberapa nk paham sangat menatang tag2 ni. Maafkan kelampian aku. Kira macam copy soklan yang sama then jawab bg pihak kita sendiri kot.. Aku jawab ok.. 



Wednesday, September 29, 2010

Chapter 28: Mengisi masa terluang

Tengok tajuk aku sudah... Ini memang untuk mengisi masa lapang aku. Mengedit gambar la apo laie jang.Gambar rumah tu time kecik2 aku selalu ingat tu berhantu. Biasala kan time kanak2 suma pikir bukan2. Haha.


Sunday, September 26, 2010

Chapter 27: Bawak saya p outing sayang!!!

    Ok... Selalunya pada waktu skang ni aku berada di kampung. Malangnya hujan turun dengan lebatnya pada hari ini membuatkan aku stuck membujang di sini.. Haha.. Banyak gak post lama2 aku delete. Sukahati aku la nak delete kenapa, blog aku, aku punya suka la. Hahaha... Mr. Strowbelang kata gambaq aku kelam2 tak cukup cahaya.. Sowi la sayang. Lama dah tinggai alam fotografi ni, skang baru nak mula balik (baru ada dslr sendiri la katakan). Lupa habis suma ilmu2 yang blaja 3 tahun dulu. Conclusion is, awak kena bawak saya p outing sayang!!!! Mana, manaaaaaaaa... Haha padia xtaw.



Friday, September 24, 2010

Chapter 26: Yes!!!

Yes! Nampaknya makin membuahkan hasil dalam editing ni... Tak sia-sia aku try buat banyak kali. Thanks Phat Fotolensa. Terpaksa mencapap guna picture sendiri.. Gambar ni Mr. Strowbelang yang amik. Haha.


Thursday, September 23, 2010

Chapter 25: Aku sayang mereka ini.

Tengok tutorial dari Phat si fotolensa maka jadilah edit yang macam ni rupa. Tak jadi sangat pon. Aku ikot suka hati aku ja ni.. Huhu. Takpa la kan, practice make perfect. This is my parent. Love them so much as how they love me until now.


Chapter 24: Ayam oh ayam

Khas untuk Aryam Ramsey.. Kok kok kok


Tuesday, September 21, 2010

Chapter 23: New logo

 


Logo ini dah mula berkuatkuasa mulai pada hari ini.. Haha

Monday, September 20, 2010

Chapter 22: Budak Kecik

Aku macam suka pulak tangkap gambar muka budak-budak. Macam-macam mimik muka dorang ni. Lawak ada, comey pon ada. Ni cousin aku. Masih kecil lagi. Ikram namanya. Muka bajet nak gengster. Hahaha.


Chapter 21: For My Strowbelang

I love you more and more and more....


Friday, September 17, 2010

Chapter 20: Raya 2010 Part 2

   Agak kurang aktif aku dalam memblog kebelakangan ni. Jadi ni part 2 dari post yg sebelumnya.


Tuesday, September 14, 2010

Chapter 19: Raya 2010 Part 1

Yezza raya datang lagi. Raya 2010 adalah raya yang paling bermakna buat aku. Rahsia la yek. Happy sangat. Huuuu.. Kat sini ada la selingan gmba-gamba aku snap time raya. Adik aku jadi mangsa model aku. Banyak lagi gamba raya aku amik. Tapi layan yang ni dulu erk.


Wednesday, September 1, 2010

Chapter 18: First try wat poster

     Member aku suh tolong design poster untuk dia. Poster seram. Taktaw la jadi ke x seramnya. Overall dia suka design aku ni. So aku rasa bangga la gak. 1st try kot. Fuh. Korang judge sendiri la erk...


p/s: amacam? ni saiz kecik sikit. Nak upload size asal xleh. haha

Tuesday, August 31, 2010

Chapter 17.5: Add on (request by apple)

     Nah epal, aku wat khas untuk kau. Mai RM10 ok. Haha..