.:Mari Bergoogle+:.

.: Pengikut Setia :.

ALERT!!!

Welcome to my blog. If you like my content do please be my follower ok? My content mostly about beauty and make up tips and also about my personal life experiences. The contents are mostly in Malay language. Thank you again for drop by. (^-^)

Jumlah pendatang

Thursday, October 9, 2014

Chapter 155 - My Wedding Day

Assalamualaikum dan hello hello helooooo...

Baru ada kesempatan nak update blog. Just so you know, i already married a month ago. Jadi kehidupan sekarang ni tak sama la masa bujang dulu. hehehe... Seronok ooo kawen. Tapi biasa la sebelum nak berlangsungnya majlis tu serabut macam-macam benda. Stress jangan cakap lah. Tapi alhamdulillah semua dah dah selamat berlangsung. Dua-dua pihak sekali. Jadi harini malas nak taip banyak-banyak just nak review majlis saja lah. So enjoy viewing my photos.

Ahh sebelum lupa nak habiaq sikit official photographer aku masa majlis nikah dan sanding ialah si Firdaus Sinizula. Aku just ambil pakej shoot saja. Suami photographer kan suruh dia edit n wat album ja lah hahaha... Ok kalau uols nak view hasil kerja si pidot ni boleh lah p page dia ni... Klik SINI. By the way dia ni tokey nasik. Kalau datang aloq setaq nak raya nasik kandaq dan sambal sotong kembang dia yang osem tu boleh la datang makan kat area peruda. dekat-dekat dengan pacific lama. (Aku review ang ni pidot mohon bagi komisyen skit.. haha)

Untuk majlis belah suami official photographer ialah Ameen Bloggedbydeen. Dia ni member encik asben. Boleh view hasil kerja dia klik SINI. Untungkan bersuamikan photographer... Kalau uols nak view hasil kerja my asben kot la tengah mencarik-carik photographer uols boleh klik SINI. Sempat lagi marketing. hehehe... 

Ok jom layan gambaq dulu... Gambaq ni aku edit sendiri. 

Wednesday, August 20, 2014

Chapter 154: Permohonan Nikah = DONE!

Assalamualaikum semua dan helo helo heloooo... Alkisahnya PC rosak jadinya aku hapdet blog guna apps. Nak dijadikan cerita, aku dah lepas frasa yang menserabutkan para b2b sekalian. Iaitu permohonan nikah. Halahhh yg uols kena p pejabat agama setel borang segala tuuuu... Jadi nak share la experience skit bagaimana nak menghadapi proses tu.

Sebenarnya proses tu tak la serabut sangat. Cuma yang jadi serabutnya sebab kes aku ni melibatkan dua negeri. Jadi agak kelam kabut sikit lah. Ulang alik penang-sik mao la dalam 7 kali. Jadi moh kita mula yea.

Kes aku: Duduk di Penang, nak nikah di Sik, Kedah. 

Apa-apa hal pun borang pihak lelaki kena setelkan dulu. Then baru boleh pihak perempuan mula. Tapi kalau pihak laki uols macam aku ni style last minit, uols nak mula setel borang sendiri pon boleh. Bila pihak lelaki dah setel uols tinggal hantar terus p pejabat agama jelah. 

Mula-mula sekali. Make sure dah p kursus kahwin yea. Dok dengaq kata nak wat seminggu tapi macam rumors saja. Tapi kalau wat seminggu pun baguih jugak sebab statistik penceraian pasangan muda kan tinggi sekarang ni..

Bila dah ada kursus kahwin boleh la p check hiv. Tapi make sure 6 bulan sebelum tarikh nikah ok. Sebab kalo sijil hiv uols tu dah lebih 6 bulan, kena la check lagi sekali. 

Boleh la ambil borang permohonan kebenaran nikah kat tok imam kariah masing2, tak pun dekat pejabat agama masing2. 

Sediakan dokumen2 yang diperlukan. Yang aku ingat lah ni untuk penang. Depa nak:
1. Salinan ic ngan ori
2. Salinan ic wali
3. Salinan ic pasangan
4. Salinan kursus kawen ngan ori
5. Salinan sijil nikah mak ayah
6. Keputusan hiv. 
7. Kebenaran kahwin lelaki

Bila pihak lelaki dah bagi kebenaran nikah depa kan uols, n borang uols pon dah setel tok imam sign2 segala so boleh lah hantar ke pejabat agama. Jangan uols xtaw. Penang ada interbiu yea nak nikah. Tapi nasib aku agak baik lah ustaz tu suruh baca surah Al-Fatihah ngan mengucap saja. Yippi! Punya la aku study malam tu. Tapi tak pa lah kan rewind balik apa yang dah belajar dulu. So setel2 lepas dalam dua hari siap lah kebenaran aku. Untuk Penang just bayar RM5 sahaja duit proses.

Oleh sebab aku nak nikah di Sik, Kedah jadinya aku perlu mintak segala borang yang aku dah bagi kat pejabat penang tu. Untuk urusan di pejabat Sik pulak. 

Sebenarnya kalau aku tahu awal-awal aku x yah pun apply kat penang. Apply terus kat sik. Mintak surat mastautin dari Tok imam. Tak kisah lah ic aku alamat penang pun. Tapi dah pejabat agama sik suruh aku apply kat penang so aku ikut jelah. 

Orait sambung cerita. Bila segala dokumen2 dah ada. Berangkat pulak ke Sik. Mintak borang kat Tok Imam kariah. Isi-isi segala yang diperlukan. Then tok imam cop baru lah hantaq ke pejabat agama. 

Dokumen yang diperlukan:
1. Salinan ic
2. Salinan ic wali
3. Salinan ic pasangan
4. Salinan kursus kahwin n ori
5. Salinan ic dua saksi (bukan saksi masa nikah)
5. Salinan sijil nikah mak ayah kalau anak perempuan first. Aku anak 2nd jadi tak payah la. 
6. Keputusan hiv.
7. Kebenaran kahwin lelaki

Pendek ceritanya aku kena apply kebenaran kahwin untuk Sik pulak. Bila dah setel-setel pergilah pejabat agama Sik. Uniknya kedah ni nanti uols kena baca ikrar. Dalam bahasa jawi ok tapi kalau tak reti baca jawi boleh la mintak yang rumi. Bila dah habes baca sign. Maka setel lah urusan permohonan nikah ni. Untuk Kedah bayaran yang dikenakan ialah RM12. 3 hari kemudian boleh ambil kebenaran kahwin (ingatkan siap hari yang sama). Kebenaran kahwin n segala borang dan dokumen yang pejabat agama serah balik tu uols kena bagi kat Tok Imam sebelum tibanya hari nikah. Supaya dia boleh isi ruangan yang disediakan untuk dia. Bab2 saksi masa nikah tu uols xyah susah-susah pikiaq tu Tok Imam yang carikkan nanti. 

So selesailah proses itu. Tunggu tiba hari nikah saja. Hilang serabut bila benda ni dah setel. Mana-mana yang kurang paham tu boleh la tanya di ruangan komen tu. Pejam celik pejam celik lagi seminggu lebih saja nak bertukaq status hikhikhik.
Ok thank u for reading... Jumpa lagi dikemudian hari XOXO

Thursday, July 3, 2014

Chapter 153: DIY - Bunga kipas kertas

Assalamualaikum dan hello. Kembali lagi kita yea. Harini taknak tulis banyak nak kongsi kat uols semua cara nak buat bunga kipas kertas. Oleh sebab aku ni B2B yang semuanya nak DIY jadi memang aku buat lah bunga ni untuk deco pelamin nanti. Bagi yang tak taw benda apa bunga kipas kertas tu ha meh nak tunjuk contoh. 

comel ja pastel kaler warna warni
Inspirasi aku dari ni lahhh... Simple ja kan...
Yang ni serius sempoi. Simple tapi nice gila. Ingat nak wat camni. Paih tu nak carik papan2 tu alahaiii... 

Saturday, May 17, 2014

Chapter 152: #projectkawencikpuan2014 custom made veil

Assalamualaikum dan hello hello helooooo semua. Lama gila tak update blog. Almaklumlah takda masa dan lupa dan malas. Jadi harini dah rajin dan sebab bosan tak tahu nak watpa jadi harini aku update la blog yang dan bersawang setebal 10 inci ni. hehehe...

Orait pejam celik pejam celik dah masuk pertengahan bulan Mei. Cepat gila masa berjalan. Skang ni aku da masuk frasa serabut: Lets check this photo down there:







Now lagi 3 bulan more to go. Actually dah nak masuk lebih kurang 2 bulan ja lagi sebenarnya sebab da tengah bulan mei kotttt. yeah muka aku lebih kurang mcm tulah bila fikir persiapan kawen ni... So much to do and so much to buy. Tapi Alhamdulillah ada yang dah setel contohnya photographer dah booking, kad kawen siap dah tunggu nak print ja, then barang hantaran setel dah, n x lupa baju-baju pon setel dah. Cuma yang rumit macam borang mohon nikah ja blom, hiv check pon blom. Ingat dalam bulan ni jugak la nak p amik borang and check hiv tu. Arghhhh... 


As you all know, aku memang jahit sendiri baju-baju untuk majlis nanti (RAJIN dan nak save cost). Sebanyak 6 pasang Alhamdulillah setel dah. Sebenarnya 5 pasang ja. Baju nikah nanti aku recycle baju tunang aritu saja. Tukar manik lain dan ejas-ejas skit bentuk baju (Lagi sekali RAJIN dan nak save cost). Ikutkan nak wat baju aku ja dah pulak si pakcik strow ni suruh buat baju dia jugak. Da la aku tak suka wat baju lelaki. renyah, leceh, banyak kerja. Nak tengok jadi macam mana baju aku buat kena tunggu la majlis nanti yea. orait so layan dlu teaser-teaser baju kami. Cehhh teaser konon. Semua ehsan instagram aku kalau nak follow search saja cikpuansb dan semua under #projectkawencikpuan2014. Kelas kau jahhh. Ok layan pic yea


Ini baju resepsi untuk belah aku. Ikotkan nak kaler ala-ala baju nikah siti sarah tu peach pink. Sekali non hado daaaa kaler tu kat Jakel. Aku pon rembat jelah warna ni. Sweet kannnnnn. Mesti uols tak sabaq nak tengok pakcik strow pakai pink kan. hahahahaha.... 




Ini pulak baju resepsi belah pakcik strow. Kaler mocha katanya. Alhamdulillah setelah nak naik kelabu mata-mata menjahit manik ni akhirnya siap jugak dengan jayanya. Tempahan manik InshaAllah after da setel majlis aku akan start amik tempahan. 


Ok ni baju pak strow untuk blah dia. Untuk blah aku, lupa nak snap dah bungkus sidai dah malas nak bukak. Baju melayu moden saja dengan poket sembunyi which is susah betul nak buat pada mulanya. Tapi sekarang ni senang. hehehe praktis makes perfect kan. Baju laki ni aku tak boh pon lace-lace segala sebab iols tak suka la x sesuai sangat laki ni berlace2. Sebab dalam kepala aku nampak baju kawen khairul fahmi si apex tu ja. Simple tapi still segak. Halah nanti dah boh tengkolok, sampin keris hang tuah tu complete laaaaa... 

Setel bab-bab baju. Kalau sapa-sapa nak tempah ka sewa ka boleh la. Bila baju pun buat sendiri, bride mestilah kena ada veil kan? Veil pon aku diy saja. Ha para-para B2B (bride-to-be) boleh lah nak tempah veil dengan saya yea. Ok layan sat dulu contoh design veil.








Orait yang pink tu diamond applique veil. Agak famous sekarang ni di kalangan b2b yang nak diy veil macam aku ni. 

applique diamond crown (lebar 25cm tinggi 13cm) RM50

Applique diamond princess(lebar 34cm tinggi 5.5cm) RM65


Yang kain putih tu pulak aku just gunakan lebihan lace yang ada lepas ejas-ejas baju tunang. 

Sorry lah tak da model nak sarung veil tu. Nak tengok aku pakai boleh la tunggu majlis nanti hehe. Ok agak panjang post harini pada laaa lama tak update kan. Hehe thank u sudi luang masa dalam blog ni. Jangan lupa like page fitri couture by design yea walaupun yang ni pon bersawang dah tak update. Sibuk sibuk sibukkkk...

XOXO

UPDATE: Sorry banyak2 wat masa ni saya tak ambil lagi tempahan untuk veil ini... 


Wednesday, February 19, 2014

Chapter 151: HOW TO: Shopping di Zalora Psstt.. Nak bagi diskaun 15%ni...

Assalamualaikum dan hello semuaaaaa... Harini nak habaq eh silap nak ajaq uols semua macam mana nak shopping di Zalora. Rasanya semua orang tahu Zalora ni apa benda. Alahhhh Gudang Beli Belah online terbesar di Asia tuuu. Ok lupa dah tagline dia beribu gaya tu. Memang selalu sangat dok shopping kat Zalora ni jadi ingat nak share sikit la macam mana caranya. Kita akan cerita dari mula sampai lah habis. Thank u cikpuan haha.

Klik sini ja kalo nak p website zalora

Secara peribadinya kita memang suka shopping tapi tak suka nak meronda satu Mall tu carik barang. Penat satu, Penat lagi... dan penat haha. Pendek ceritanya memang tak suka shopping outdoor. Tapi lain pulak ceritanya bila online ni. I must say I'mmm loving it. Sebabnya terkedang kat rumah sahaja da boleh browse barang banyak. Save your sweats actually kihkihkih.
Sebab apa i love Zalora ni sebab:

1) Online shopping of course
2) 30 hari pemulangan semula barang
3) Cara payment yang mudah
4) Pelbagai jenama
5) Rasa macam shopping kat Sogo. hehe

So nak shopping kat Zalora ni uols kena ada akaun dalam tu. Jangan risau pendaftaran FREE sahaja. 
First of all uols bukak la website zalora ni. Kalau tak taw address search ja google Zalora Malaysia.

Klik dekat anak panak yang comel tu hehe... Nak guna fesbuk pon boleh nak isi manual pon boleh

Isi saja maklumat diri uols

So bila dah ada akaun dalam Zalora ni uols mula lah browsing barang-barang nak shopping. So ni nak ajaq camna nak bayaq dan guna kupon ni. Bila da puaih browsing and jumpa barang yang nak dibeli uols klik saja barang tu and dia akan kluaq macam ni ha kalau uols beli kasut la

Cantiknya kasut ni...... Argh

Orait so uols pilih saiz kasut. Kalau saiz uols tu available lagi Alhamdulillah lega. Kalau tak ada sila browsing kasut lain. hehehe... Bila da pilih uols klik tambah ke beg tu untuk ke proses pembayaran.

Isi kod kupon baucer yang uols dapat tu tadi
Kalau uols nak voucher potongan harga 15% uols copy saja kod ni ZBAPl1C (Z huruf besar, B huruf besar, A huruf besar P huruf besar L huruf kecik nombo satu n C huruf besar) boh situ. Kod kupon ni boleh guna sekali masa pembayaran saja. First pembayaran uols beli pakai kod voucher 15% ni sebab tak kisah harga asal barang tu  berapa. Kod voucher 15% tu hanya untuk pembelian uols  yang pertama. 

LUPA nak habaq voucher 15% tu untuk customer yang tak pernah shopping kat Zalora ok. Kalau yang dah pernah shopping tu tapi nak jugak kod tu bleh la sign up akaun lagi satu. 

Beli barang atas RM75 uols akan dapat FREE postage

Dah setel isi kupon apa semua ni uols klik la teruskan ke pembayaran ituuuu...

Pahamkan ok...
Mula-mula uols isi maklumat pelanggan tu. Maklumat uols la.
Then pilih cara pembayaran. Kalau bayar waktu terima tu dia ikut lokasi jugak kalau rumah uols termasuk dalam lokasi bayar waktu terima (Cash on delievery)  tu ok. Maksudnya bila barang sampai kat rumah uols bayar la kat courier tu.

Untuk kad kredit ni tak pasti la camni sebab tak ada kad kredit. Orang yang ada taw kot macam mana nk wat.

Then untuk cara pembayaran kegemaran shoppers online ni dengan menggunakan kaedah online banking. Yang dia tulis pembayaran online tempatan tu. Make sure uols enable pops out. { cara nya p setting google >> show advance setting >> privacy >> content setting >> pops-ups  >> klik allow all sites to show pops ups }

Dalam tu dia akan keluar lah segala bank-bank yang terlibat uols pilih la bank uols then isi la macam biasa tu. Make sure intenet dalam keadaan elok. Jangan masa reload transaction tu tenet error. 

Kalau tak ada intenet banking uols boleh guna kaedah bank in kat mesin ATM. Tapi yang ni agak renyah la sikit. Nanti depa emel uols habaq no akaun then bila pembayaran dah buat uols kena hantar gambar resit pembayaran kepada emel tadi. 

Yang lain-lain tu xpayah pikiaq la hehe..
So bila da setel smua-semua ni klik terus ke buat pesanan anda tu. Jadi setel lah pembelian uols tu. Tunggu emel dari depa habaq pembelian uols tu. Then bila penghantaran da buat pon depa akan hantar emel jugak. Tempoh mula penghantaran barang ni kadang-kadang ikut barang jugak. Ada yang laju ada yang nak kena tunggu lama. Macam dulu la order beg + kasut hari yang sama tapi beg yang sampai dulu. Kasut dalam 3-4 hari kemudian baru sampai. Atleast sampai kan.

Agak panjang entry kali ni. Hehe ha Zalora pon ada apps taw. Zaman la ni semua hujung jari sahaja. Download la dalam gajet-gajet uols tu.

Jadi happy shopping di Zalora dan terima kasih.

P/S: Selama shopping kat Zalora jujurnya tak pernah ada masalah.


Tuesday, February 18, 2014

Chapter 150: HOW TO: Ambil Ukuran Badan

Hari ni nak share sikit cara nak ambil ukuran badan bagi customer Fitri Couture by design yang tak mau guna ukuran standard. Lebih elok jika minta kawan-kawan tolong ambilkan ukuran bahagian yang payah nak capai tangan kita yea. 




So alatan yang diperlukan:
1) Pita pengukur 

Beli tape ni murah sajer kat mydin.....
2) Buku nota dan pen